Hur man skyddar sitt bankkort mot skimming (RFID/NFC)

Skimming har blivit en väldigt stor nyhet de senaste månaderna och folk har blivit allt mer upplysta om hur man skyddar sig mot det. Så vi skall förklara för er vad det betyder och hur man kan göra för att skydda sig mot det.

Vad är skimming?

Skimming är en sorts bankkortsbedrägeri där bedragaren använder en avläsare för att läsa av dina uppgifter på ett kontokort. Det klassiska skimmningen var där man manipulerade en uttagsautomat för att spara dina kontokorts uppgifter.

Nu när alla banker vill köra på kontaktlös betalning, kort man skannar och där man inte alltid behöver använda sin pinkod, så har det tillkommit en litet RFID/NFC sändare i ditt bankomatkort. Detta gör då möjligt för läsarna att läsa av ditt kontonummer och sedan genomföra en betalning.

Den nya tekniken gör det enklare för bedragare att komma åt dina uppgifter genom att använda en läsare som på avstånd gör det möjligt att läsa av dina kontokort och spara all information på avstånd. Enligt en artikel från Aftonbladet så nämnde Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid polisens nationella bedrägericenter att det finns kraftigare varianter av läsare som har en verkan på flera meter istället för centimeter.

Det som bland annat kan läsas av är ditt kontokorts nummer samt ditt utgångsdatum, vilket oftast är det enda som krävs att handla utomlands. Det är däremot svårare att handla på svenska sidor då man oftast kräver att man har en CVC-kod som finns på baksidan av ditt bankomatkort,  DIBS 3d-secure och andrahandsautentisering.

Vad kan man göra för att skydda sig?

Vi har testat lite olika metoder när det kommer att skydda sig från skimming och har kommit fram till några bra lösningar. Man kan t.ex. ha en plånbok eller korthållare som är gjord i metall som skyddar ditt bankomatkort från signaler som skickas från bedragarna.

Det finns även olika kort som man kan köpa som stör ut signalerna. De är inte större än ett bankomatkort och skyddar allt från ett kort till en en hel plånbok. De som vi testade i vår video var ett kort som är av en billigare variant, där den bara skyddade ett till två kort samtidigt. Det finns aktiva kort som har en verkningskraft på ca 4 cm som skall känna av när det kommer en signal och sedan stöter bort den. Dessa kort är oftast lite dyrare men skyddar hela din plånbok istället för ett kort.

Vi har även testat om man kan skydda sitt kort med helt vanligt aluminiumfolie och det fungerade faktiskt väldigt bra. Vill man ha ett billigare alternativ så kan man göra ett litet kort av aluminiumfolie och lägga framför sitt bankomatkort så skyddas mot signalerna.

Tips

Köp ett sådant här kort eller en plånbok med RFID skydd.  Se även till att du alltid håller din CVC-kod och PIN-kod hemlig för folk så att du minskar risken för bedrägeri.

En annan populär sak är att man har två konton, där man har alla sina pengar på ett sparkonto som inte är koppla till ett bankomatkort och ett som är kopplat. När du sedan behöver köpa något så för du över den summa från ditt sparkonto som behövs och genom att göra så här så minskas även risken för att bli bedragen på alla sina pengar. Det tar inte lång tid att göra detta via sin mobil så det är några väl spenderade sekunder man kan spendera på sin egna säkerhet.

Vi hoppas vi har lyckats förklara vikten av att vara skyddad mot skimming och det är inte mycket som krävs att vara skyddad.

P.S!
På tal om säkerhet, uppge aldrig ditt personnummer som verifiering för medlemskap i butiker! Lämna istället fram din legitimation för att undvika att någon missbrukar ditt personnummer. 

Följs oss gärna på Instagram och på vår Youtube kanal där vi släpper en massa andra roliga saker!

Ha det så bra så hörs vi snart igen! 🙂

Länkar:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-skyddar-du-dig-mot-skimming

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/26mp4/sa-latt-kan-tjuven-skimma-nya-bankkortet

2 reaktioner på ”Hur man skyddar sitt bankkort mot skimming (RFID/NFC)

  1. Ritva

    Jag har klippt kortskydd i rätt format av ölburksplåt, ett för varje kort. Likaså för passet. Kostnad ett par burköl. Man ska kanske undvika att få burkens EAN-kod med?
    Ett extra konto att ha pengarna på har jag praktiserat länge – är för fattig för att bli av med det lilla jag har. Att uttala mitt personnummer i en kassa vore som att visa brösten – aldrig! Blippar heller aldrig kortet i kassan, utan kör skyddat med koden.

    Gilla

    1. Ja det är också en bra lösning! Det som är lite skillnad är att det finns skyddskort som t.ex. det som visas på bilden ovan som under skimningsförsök kommer att skicka ut en falsk kod som är helt värdelös för den som försöker skimma människor. Då tror han att hans skanning är lyckad och går vidare.

      Det är väldigt många som kör med olika konton, att bara ha några hundra kronor på kontot som kortet är kopplat till minskar risken att bli av med allt man har!

      Det är bra att inte säga sitt personnummer offentligt. Det är bara att ge fram legitimation till kassören och på de flesta ställena så tar dom ens mobilnummer för att koppla ens medlemskap vilket är bättre!

      Fortsätt med det du gör så gör du det väldigt svårt att bli utsatt för ID-kapningar och så!

      Gilla

Lämna en kommentar