Solid State Drive (SSD)

Tjohoo!

Idag så tänkte vi gå igenom lite mer om den fantastiska disken SSD.

Det som utmärker en SSD disk är:

  • Dennes storlek (2,5″)
  • Hastigheten
  • Tillförlitlighet.
  • Strömförbrukning
  • Ljudnivå
  • Kostnad
  • Slutsats

Storlek

Den är en 2,5 tums disk (70mm bred, 100 mm djup & 7 mm hög) Det finns även an annan variant av SSD, det kallas för M.2. Det är ett litet kort som man monterar direkt på moderkortet (Det är där man kopplar ihop alla delar, själva kroppen i datorn). Det finns diskar från 120 GB till 4 TB men är då väldigt dyr ju större disk man har.

Hastighet

Den har en läshastighet på upp till 560 MB/s och ner en skrivhastighet till  ca 530 MB/s. just på grund av den höga hastigheten så är det en disk som man gärna vill ha som ”Boot disk” eller som huvud disk för din dator. Den startar upp din dator och dina program snabbt och det går smärtfritt när det kommer till data läsningar.

Tillförlitlighet

Just att det inte finns några rörliga delar i disken som det t.ex. är i en mekaniks disk (Det är disk med en eller flera skivor i och läses av en eller flera läshuvuden) utan på en SSD disk så lagras datan i minnesmoduler, som ett liknande sätt som ett USB minne gör.

Strömförbrukning

En mekanisk disk kan dra upp till 6 watt per timma. En SSD drar upp till 2 watt per timma, så den har mycket lägre energiförbrukning och lägre energiförbrukning ger en lägre värmeutveckling.

Ljud nivå

När man har en mekanisk disk så kan man höra hur skivorna kan snurra och när läsarhuvudet rör sig. Vissa äldre diskar kan låta en del då den har jobbat hårt och är mer slitna. En SSD där emot har inga rörliga delar i sig så den kan man knappt höra när den väl är igång.

Kostnad

En 250 gb kan man få för ca 550 kr i skrivande stund och en 4 TB kostar ca 15,000 kr. Så det är en dyr disk om man vill ha en som lagringsenhet.  Så en SSd disk ligger på ca 2.2 kr /GB och en mekanisk disk ligger på ca 49 öre/GB. (Nu har jag tagit och jämfört de billigaste diskarna. Det finns dyrare diskar med samma lagringskapacitet så det kan variera med kostnaden per GB)

Slutsats

En SSD disk är starkt rekommenderat av oss att ha i sin dator. Den är stabil, snabb och gör din vardag mycket enklare. Den är toppen att ha som huvud disk (C: disk) och använd en mekanisk disk som lagringsenhet, då den är billigare per GB. Rekommenderas även att man har den i bärbara datorer då det är lite mer slit och släng med dom jämfört med stationära datorer.

Har ni nu några frågor så tveka inte att höra av er till oss. Vi hjälper er så gott vi kan!

Ha det så bra så länge så hörs vi snart igen! ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s