Google Assistent med Google Home Mini

20180427_112353

Tjohoo!

Jag har nu använt en fantastisk röstassistent som heter Google Home Mini. Har komplimenterat den med Chromecast audio, Chromecast samt en massa Philips Hue lampor och är än så länge väldigt nöjd med det hela. Så skönt att kunna styra sitt hem genom att prata med det!

Än så länge så finns inte det svenskt stöd för Google Home röstassistenterna men det finns till Google assistent på Android mobiler som släpptes nu under veckorna (Då skall man inte förväxla detta med Google Now som har funnits ett tag på svenska). Det sägs att man kommer få vänta tills senare i höst eller i början av nästa år innan det kommer att finnas ett stöd för svenska så än så länge så får man hålla sig till engelska.

Jag har även märkt att man kan prata med sin assistent på mobilen som sedan kopplas till min Google home, så man kan se mobilen som en förlängd mikrofon, vilket är väldigt praktiskt om man spelar lite högre musik eller är i ett annat rum.

Vad kan man göra?

Man kan göra mycket mer än att bara styra sitt hem, men kan fråga den en massa frågor. Vill man veta något recept så är det bara att fråga, vill man veta ”how do i say hi on manadrin” så säger den det för en. Man kan fråga om när nästa buss eller tåg går från Göteborg till Stockholm så säger den vad som är det snabbaste alternativet.

Man kan göra inköpslistor där man kan lägga till vad man behöver köpa under veckan så syns det sedan i appen Google Home när man väl är i butiken och handlar.  Starta en serie från netflix eller spela musik från spotify, spela upp sin favorit podcast, få höra nyheter eller veta hur det gick för sitt fotbolls lag i deras senaste match. Den kan även komma ihåg saker som du har bett den att komma ihåg, som din kod till din cykel eller när din sambo fyller år (viktigt att inte glömma bort!).

En sak som jag tycker är lite roligt är att man kan säga ”okey google, I’m feeling lucky” och då kommer Google starta en frågesport på 5 frågor. Detta kan man spela med sina vänner och ha en rolig stund. Den lägger in lite roliga kommentarer och är en bra host för spelet. Så har man en sådan här hemma så tycker jag man skall testa det!

Skapa dig egna rutiner med mycket fantasi

Man kan även skapa rutiner i appen som kan vara väldigt användbara i sin vardag. Som när jag t.ex. säger ”bedtime” så säger den när min nästa händelse är i min kalender, frågar när jag vill sätta mitt nästa alarm och släcker sedan alla mina lampor. Säger jag det på mobil så sätter den även mobilen i tyst läge.

Detta gäller även när jag säger ”goodmorning” så säger den hur vädret är ute, hur trafiken är och hur lång tid det tar att åka till jobbet samt att den startar lite härlig musik från min spellista på Spotify. Sen går man och gör lite kaffe och vaknar upp i lugn och ro, en bra start på dagen.

Sen så kan man även göra lite mer egna rutiner som aktiveras vid vissa ord som man själv har valt. Jag har t.ex. gjort att när jag säger ”You know what to do” så ändrar den mina lampor i vardagsrummet till rött och startar ”Oh yeah från Yello” i högtalarna. Inte jätte populärt av min sambo men mina vänner får sig ett gott skratt när det får se det. Så det är bara fantasin som sätter gränserna vad man kan göra med dessa rutinerna, så man har många olika kombinationer man kan göra där.

Kommer nytt hela tiden

Google uppdaterar verkligen sina röst assistent. Sen jag skaffade min Google Home så har det kommit en massa nytt som t.ex. att man har mer val med att starta rutiner. Du kan nu även lägga till fler meningar (3 st) innan den verkställer sitt uppdrag. Så nu kan man säga att den skall starta musik, släcka lamporna och stänga av sin serie, innan så behövde man säga ett kommando i taget och säga ”okey google” efter varje gång.

Sen så är detta systemet inte lika utvecklat i Sverige som den är t.ex. i USA men det kommer att bli bättre nu när det kommer ett svenskt stöd. Det är fler svenska företag som har anslutit sig till tjänsten.

SJ skall ha gått med så man skall ha möjlighet att kunna prata med appen och få hjälp med vilka tider tågen eller spårvagnar osv avgår m.m Du kan läsa en artikel från mynewdesk här och även en artikel från idg.se

Om man vill se lite mer specifikt vad man kan göra så kan ni gå in på Googles egna hemsida här och se vad det har att erbjuda dig!

Så det kommer finnas en massa möjligheter framöver och det kommer verkligen bli spännande att få vara en del av den. Kommer försöka hålla er så uppdaterade jag kan om ämnet och kanske gör lite videos om det finns något roligt att visa för er.

Ha det så bra som länge och har ni några frågor så fråga på så svarar vi så gott vi kan! 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s