Bra att veta innan du flyger med din drönare!

 

Hejsan allesammans!

Nu när man äntligen har införskaffat sig en din liten drönare så började man undra vad som egentligen gäller när man flyger med en? Så jag har tagit fram lite information om vad man skall tänka på.

 • Om man har en drönare som är under 7 kg så skall den vara märkt med operatörens namn och telefonnummer.
 • Teckna en försäkring. Svedea (Allriskförsäkring) tar 1400 kr per år för att täcka skador på 750 000 SDR (iSDR = 12kr) En försäkring måste man skaffa om man skall kunna skaffa ett tillstånd från transportstyrelsen.
 • Säkerställ att drönarens system kollas innan flygning och att det alltid underhålls enligt tillverkarens anvisningar. Skall det flygas undermörker så måste man se till att drönaren har belysning som gör så att färdriktning uppfattas.
 • Utse alltid en pilot som har huvudansvaret för att drönarens framförande och säkerhet. Innan flygning skall piloten ta del av uppdaterad information om eventuella restriktioner eller särskilda villkor från AIP, AIP Supplement, NOTAM, länsstyrelsen, Polismyndigheten och kommunen.
 • Drönaren skall vara inom synhåll för piloten, utan hjälp av visuella hjälpmedel. Hänsyns ska tas till annan pågående aktivitet, topografi och eventuella hinder, atmosfärisk påverkan på radioförbindelse, störning på använd frekvens, väderpåverkan etc. En flygning i okontrollerat luftrum ska ske på en höjd som är lägre än 120 m över marken eller vatten.
 • Innan flygning så skall piloten ha sett ut ett säkerhetsområde där man har avstånd till människor, djur och egendom. Under flygning skall det finnas ett horisontellt säkerhetsavstånd mellan drönaren och människor, djur och egendom som inte tillhör till flygningen, så att ingen eller inget kan komma till skada.
 • Flyg inte inom kärnkraftverk, naturområden och militära områden om du inte har särskilt tillstånd där du skall köra.
 • Piloten skall övervaka det omgivande luftrummet för att kunna väja för all annan luftfart. Om drönaren har automatisk flygning, skall det alltid finnas möjlighet att kunna ta över styrningen.
 • Flyg minst 1 km från helikopterflygplats
 • Flyg minst 5 km från landningsbana inom flygplatsens kontrollzon eller trafikinformationszon. Ta kontakt med flygplats om flygning inom dessa olika zoner som du kan hitta på denna sida https://daim.lfv.se/echarts/dronechart/
 • Ta inte kränkande foton och sprid inte flygfoton utan tillstånd. Läs mer om kameraövervakning med drönare https://www.datainspektionen.se/lagar–regler/kamerabevakningslagen/#questionsandanswers Läs mer om spridning av flygfoton https://www.lantmateriet.se/sv/webb/spridningstillstand/

Något som kan vara bra att tänka på är att skaffa ett tillstånd från transportstyrelsen för att kunna ha lite mer frihet med drönare. Du bör införskaffa tillstånd om du skall göra följande:

 • Flyga drönare över 7 kg
 • All flygning utom synhåll (då du inte kan se drönaren med dina egna ögon)
 • All flygning över 120 meter i okontrollerad luft
 • All flygning över människor, djur och egendom, som inte hör till flygningen och som alltså inte gett sitt medgivande.

För att kunna inneha ett tillstånd hos transportstyrelsen så måste du ha en försäkring. Försäkringen ska vara en form av ansvarsförsäkring för skada mot tredje man och annan egendom och uppgå till 750 000 SDR. SDR är en slags kurs och en 1 SDR motsvarar cirka 12 kr, så 750 000 SDR motsvarar alltså cirka 9 miljoner SEK. Rekommenderar att ta en försäkring från Svedea då dom täcker det som krävs.

Länkar:

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/dronare/

Bilden är lånad från denna sidan https://www.trustedreviews.com/news/dji-mavic-2-release-date-3506012

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s